Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی
Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی

پاسخ به هفت سوال رایج توسط سازمان جهانی بهداشت در مورد بیماری کرونا (COVID-19): تمیز کردن و ضد عفونی کردن سطوح و مواد غذایی


1. به غیر از مراکز بهداشتی و درمانی، چه محل هایی باید برای ضدعفونی کردن در اولویت قرار گیرند؟



سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :

اقدامات ضد عفونی کردن برای کاهش پتانسیل آلودگی ویروس COVID-19 در محیط‌هایی مانند خانه، اداره، مدارس، سالن‌های ورزشی، ساختمان‌های در دسترس عموم، مراکز اجتماعی و مذهبی (مساجد)، بازارها، سرویس های حمل‌ونقل و مکان‌های تجاری یا رستوران‌ها مهم است.

در مکان هایی که در بالا ذکر شد باید سطوح با لمس بالا  در اولویت ضد عفونی کردن قرار گیرند، مانند دستگیره‌های در و پنجره، قسمت‌های آماده‌سازی آشپزخانه و غذا، رویه‌ها، سطوح حمام، توالت‌ها و شیرآلات، دستگاه‌های شخصی صفحه لمسی، صفحه‌کلید رایانه شخصی و سطوح کار ، شناسایی و در صدر ضدعفونی کردن قرار گیرند.



2. چگونه سطوح با لمس بالا و پرتردد را ضد عفونی کنیم؟

سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :



  • در چنین محیط هایی، هیپوکلریت سدیم (سفید کننده / کلر) ممکن است با غلظت توصیه شده 0.1٪ یا 1000ppm ( یعنی 1 قسمت از سفید کننده خانگی با قدرت 5٪ به 49 قسمت آب) استفاده شود.
  •   الکل 70-90 درصد نیز می تواند برای ضد عفونی سطوح استفاده شود.
  • نکته : سطوح باید ابتدا با آب و صابون یا مواد شوینده تمیز شوند تا کثیفی پاک شود و سپس ضدعفونی شود. تمیز کردن همیشه باید از قسمتی که  کمترین کثیفی را دارد شروع شود و به سمت  آلوده ترین قسمت (کثیف ترین) ادامه یابد تا آلودگی به مناطقی که کمتر آلوده هستند پخش نشود.

  • تمام محلول های ضدعفونی کننده باید در ظروف مات، در مکانی با تهویه مناسب و سرپوشیده که در معرض تابش مستقیم نور خورشید نباشد نگهداری شود و در حالت ایده آل باید هر روز تازه تهیه شود.
  • در فضاهای داخلی، استفاده روتین از مواد ضدعفونی کننده روی سطوح از طریق اسپری برای COVID-19 توصیه نمی شود. اگر قرار است از مواد ضدعفونی کننده استفاده شود، باید از طریق یک پارچه یا دستمال مرطوب آغشته به ماده ضدعفونی کننده استفاده شود.


3. مردم هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده چه اقدامات حفاظتی باید انجام دهند؟

سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :



هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده، کاهش خطر ابتلا به این بیماری مهم است:

  • ماده ضدعفونی کننده و غلظت آن باید با دقت انتخاب شود تا از آسیب دیدن سطوح جلوگیری شود و از اثرات سمی بر اعضای خانواده (یا استفاده کنندگان از فضاهای عمومی )جلوگیری شود یا به حداقل برسد.
  • از ترکیب مواد ضدعفونی کننده مانند سفید کننده و آمونیاک خودداری کنید، زیرا مخلوط ها می توانند باعث تحریک تنفسی شده و گازهای بالقوه کشنده را آزاد کنند.
  • کودکان، حیوانات خانگی و سایر افراد را در طول استفاده از محصول تا زمانی که خشک شده و بو ندارد دور نگه دارید.
  • پنجره ها را باز کنید و از فن ها برای تهویه هوا استفاده کنید. اگر بوها خیلی قوی شدند از آن فاصله بگیرید. محلول های ضدعفونی کننده باید همیشه در مکان هایی با تهویه مناسب تهیه شوند.
  • پس از استفاده از هرگونه ضدعفونی کننده، از جمله دستمال مرطوب، دست های خود را بشویید.
  • در صورت عدم استفاده از محلول ضد عفونی کننده، درب آن را محکم بسته نگه دارید. هنگام باز بودن ظروف، احتمال وقوع نشت و حوادث بیشتر است.
  • اجازه ندهید کودکان از دستمال مرطوب ضد عفونی کننده استفاده کنند. مایعات پاک کننده و ضد عفونی کننده را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
  • اقلام یکبار مصرف مانند دستکش و ماسک را در صورت استفاده در حین تمیز کردن دور بیندازید. از تمیز کردن و استفاده مجدد آنها خودداری کنید.
  • از دستمال‌های ضدعفونی‌کننده برای تمیز کردن دست‌ها یا به عنوان دستمال مرطوب کودک استفاده نکنید.
  • حداقل تجهیزات حفاظت فردی توصیه شده هنگام ضدعفونی کردن در محیط های غیر بهداشتی:  دستکش های لاستیکی، پیش بند ضد آب و کفش های روبسته  است. محافظ چشم و ماسک های پزشکی نیز ممکن است برای محافظت در برابر مواد شیمیایی در حال استفاده یا در صورت وجود خطر پاشیدن مورد نیاز باشد.

توجه: در مواردی که تمیز کردن و ضد عفونی کردن به طور منظم به دلیل محدودیت منابع امکان پذیر نیست، شستن مکرر دست ها و اجتناب از لمس صورت باید رویکردهای پیشگیری اولیه برای کاهش هرگونه انتقال احتمالی مرتبط با آلودگی سطح باشد.


4. آیا استفاده از سیستم‌های عمومی برای ضدعفونی کردن افراد مانند سمپاشی از طریق تونل یا اتاقک امن است؟

سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :


خیر. اسپری کردن افراد با مواد ضدعفونی کننده (مانند تونل، کابینت یا اتاقک) تحت هیچ شرایطی توصیه نمی شود. این عمل می تواند از نظر جسمی و روانی مضر باشد و توانایی فرد آلوده را برای انتشار ویروس از طریق قطرات یا تماس کاهش نمی دهد. حتی اگر فردی که به کووید-19 آلوده شده است از داخل یک تونل یا اتاق ضد عفونی عبور کند، به محض اینکه شروع به صحبت کردن، سرفه یا عطسه می کند، همچنان می تواند ویروس را منتشر کند.

اثر سمی سم پاشی با مواد شیمیایی مانند کلر بر روی افراد می تواند منجر به سوزش چشم و پوست، برونکواسپاسم در اثر استنشاق و اثرات بالقوه گوارشی مانند تهوع و استفراغ شود. علاوه بر نگرانی‌های ایمنی بهداشتی، استفاده از کلر در روش‌های سمپاشی در مقیاس بزرگ ممکن است از استفاده از این منبع برای مداخلات مهم مانند تصفیه آب آشامیدنی و گندزدایی محیطی تأسیسات مراقبت‌های بهداشتی جلوگیری کند.



5. اقدامات توصیه شده  پس از فعالیت در فضای باز هنگام بازگشت به خانه چیست؟



سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :

بهداشت کامل دست: شستن دست ها با آب و صابون یا استفاده از ژل دستی مبتنی بر الکل، باید قبل از دست زدن به سطوح، وسایل، حیوانات خانگی و افراد در محیط خانه انجام شود.

در خارج از منزل، مردم باید همیشه از اقدامات فاصله گذاری فیزیکی پیروی کنند و حداقل یک متر از فرد دیگری فاصله بگیرند. بهداشت دست را با شستن مکرر دست ها با آب و صابون یا استفاده از ژل دستی مبتنی بر الکل انجام دهید. هنگام سرفه یا عطسه، با پوشاندن دهان و بینی با آرنج خم یا دستمال کاغذی خود، بهداشت تنفسی را رعایت کنید. از دست زدن به چشم، بینی و دهان خودداری کنید؛ و از مکان های شلوغ خودداری کنید.


6. آیا استفاده از دستکش در مکان‌های عمومی برای محافظت در برابر COVID-19، به عنوان مثال هنگام رفتن به سوپر مارکت فروشگاه‌های مواد غذایی توصیه می‌شود؟



سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :

خیر. استفاده از دستکش توسط عموم در فضاهای عمومی یک اقدام پیشگیری توصیه شده یا اثبات شده نیست.
پوشیدن دستکش در مکان‌های عمومی جایگزین نیاز به بهداشت دست‌ها نمی‌شود، و همچنین هیچ اقدام دیگری نیز جایگزین بهداشت دست برای محافظت در برابر ویروس COVID-19 نخواهد بود.
دستکش ها محافظت کاملی در برابر آلودگی دست ایجاد نمی کنند، زیرا عوامل بیماری زا ممکن است از طریق نقص های کوچک در دستکش ها یا با آلودگی دست ها در حین برداشتن دستکش، به دست ها دسترسی پیدا کنند.
افراد همچنین می توانند با دست زدن با دستکش پاتوژن ها ( عوامل بیماری زا) را از یک سطح به سطح دیگر منتقل کنند یا حتی اگر با دستکش صورت خود را لمس کنند عوامل بیماری زا را به دهان، بینی یا چشم منتقل کنند.


7. چگونه باید مواد غذایی تهیه شده از فروشگاه های موادغذایی به عنوان مثال میوه، سبزیجات یا اقلام بسته بندی شده را تمیز بکنم؟



سازمان جهانی بهداشت چنین پاسخ می دهد :

تا به امروز هیچ مدرکی مبنی بر انتقال ویروس هایی که باعث بیماری های تنفسی می شوند از طریق غذا یا بسته بندی مواد غذایی وجود ندارد. کرونا نمی تواند در غذا تکثیر شود. آنها برای تکثیر به میزبان حیوان یا انسان نیاز دارند.

به طور کلی تصور می شود که ویروس COVID-19 از طریق قطرات تنفسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. در حال حاضر، هیچ مدرکی برای حمایت از انتقال ویروس COVID-19 مرتبط با غذا وجود ندارد.

قبل از تهیه یا خوردن غذا، مهم است که همیشه دست های خود را حداقل به مدت 40 تا 60 ثانیه با آب و صابون بشویید.



منبع سایت سازمان جهانی بهداشت اینجا کلیک شود.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-cleaning-and-disinfecting-surfaces-in-non-health-care-settings

منبع  پوستر هااز سایت  سازمان جهانی بهداشت  اینجا کلیک شود.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters