Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی
Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی

کودکان چگونه ماسک پارچه ای بپوشند؟

طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت (WHO)

اول قبل از دست زدن به ماسک دست هایتان را بشوئید.

دوم ماسک را از نظر هرگونه آسیب یا کثیفی  بررسی کنید.

سوم داخل ماسک که در تماس با صورت تان خواهد بود و بخش بالایی ماسک که بینی تان را خواهد پوشاند، تعیین کنید.

چهارم  ماسک را بدون ایجاد شکاف در کناره های آن،  تنظیم کنید.

پنجم ماسک باید بینی، دهان و چانه تان را بپوشاند.

ششم از دست زدن به جلوی ماسک خودداری کنید.

هفتم دست هایتان را قبل از درآوردن ماسک نیز بشویید‌.

هشتم ماسک را از طریق بند هایش  در آورید.

نهم ماسک را در یک کیسه یا ظرف تمیز بگذارید.

دهم دست هایتان را بعد از درآوردن ماسک نیز بشوئید.

یازدهم ماسک را حداقل یکبار در روز، ترجیحا با آب داغ بشوئید.

توضیحات بیشتر در  نحوه شستن ماسک پارچه ای می باشدhttps://taherehyazdinejad.blogsky.com/1399/05/22/post-59/نحوه-شستن-ماسک-پارچه-ای-طبق-توصیه-مرکز-کنترل-و-پیشگیری-آمریکا-CDC-.

‌دوازدهم  ماسک تان را با دیگران به اشتراک نگذارید.

برای محافظت از خودتان و دیگران به یاد داشته باشید که:

  • فاصله ی حداقل یک متری را با دیگران حفظ کنید.
  • اغلب دست هایتان را بشوئید.
  • از لمس کردن صورت تان و جلوی ماسک تان خودداری کنید.
  • ماسک را از سمت درست و رو به بالا بپوشید.


منبعhttps://www.who.int/images/default-source/health-topics/coronavirus/infographic---children-and-masks---eng354b7101dbd74f8c97ab14525a232095.png?sfvrsn=6febe3b4_1

شباهت ها و تفاوت های کووید۱۹ و آنفلوانزا


با ادامه مسیر تحول طغیان کووید-19، مقایسه‌هایی میان این بیماری با آنفلوآنزا انجام شده است. اگرچه هر دو ویروس موجب بیماری تنفسی می‌شوند، با این حال تفاوت‌های مهمی میان این دو و شیوه­ انتشار آن‌ها وجود دارد. دانستن این تفاوت‌ها برای اجرای اقدامات بهداشت عمومی در پاسخ به هر یک از این دو ویروس حائز اهمیت است.


شباهت‌های کووید-19 و آنفلوآنزا

  • نخست آنکه، کووید-19 و آنفلوآنزا علایم مشابهی دارند. بدین معنا که هر دو، بیماری تنفسی ایجاد می‌کنند. بیماری‌ تنفسی ناشی از این دو ویروس به صورت طیفی از ناخوشی، از بدون علایم و با علایم خفیف، تا شدید و یا حتی مرگ بروز کند.
  • دوم آنکه، هر دو ویروس از طریق تماس، قطرک‌های تنفسی و مدفوع منتقل می‌شوند. در نتیجه، اقدامات بهداشتی نظیر رعایت بهداشت دست‌ها و آداب بهداشت تنفسی (سرفه در آرنج خمیده یا دستمال کاغذی و بلافاصله دور انداختن آن) به طور یکسان برای پیشگیری از ابتلا به هردو بیماری مهم هستند.

تفاوت‌های کووید-19 و آنفلوآنزا


سرعت انتقال، تفاوت مهم میان این دو ویروس است. دوره نهفتگی یا کمون (از زمان ابتلا تا بروز علایم) در آنفلوآنزا نسبت به کووید-19 کوتاه‌تر و فاصله سرایت آن (زمان بین سرایت به نفر بعدی) نیز کوتاه‌تر است.

براساس برآوردهای صورت گرفته، فاصله سرایت کووید-19، 5 الی6 روز است. در حالی که فاصله سرایت ویروس آنفلوآنزا سه روز است. این بدان معناست که آنفلوآنزا سریع‌تر از کووید-19 انتشار پیدا می‌کند.

 

به علاوه، انتقال ویروس در 3 تا 5 روز اول بیماری یعنی امکان سرایت ویروس پیش از بروز علایم بیماری، از ویژگی‌های اصلی سرایت آنفلوآنزاست. در مقابل ، ما میدانیم که افراد مبتلا به کووید-19، 24 تا 48 ساعت پیش از بروز علایم می‌توانند ناقل بیماری باشند، این درحالی است که شواهد موجود نشان می‌دهد افراد در این زمان‌ها عامل اصلی انتقال بیماری محسوب نمی‌شوند.

در کووید-19 شمار بازتولید، یعنی تعداد افرادی که از طریق فرد مبتلا بیمار می‌شوند، بین 2 تا 2.5 نفر است؛ این تعداد بیشتر از شمار بازتولید در آنفلوآنزاست. با این حال، برآوردها در مورد کووید-19 و آنفلوآنزا شدیداً وابسته به شرایط و زمان انجام مطالعه است. بنابراین می‌توان گفت که مقایسه دقیق دو بیماری خیلی دشوار است.

  • کودکان از عوامل مهم انتقال ویروس آنفلوآنزا در اجتماع هستند. داده‌های اولیه در مورد کووید-19 نشان می‌دهد که کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمتر به این بیماری مبتلا می‌شوند و نرخ حمله‌های بالینی در گروه سنی 0 تا 19 سال پایین است. بعلاوه، داده‌های اولیه مطالعاتی که بر روی سرایت درون-خانواری کووید-19 در چین انجام شده، نشان می‌دهد که این ویروس معمولاً از والدین (بزرگسالان خانواده) به کودکان منتقل شده است نه برعکس.

اگرچه طیف علایم بیماری دو ویروس مشابه هستند، اما در بروز  بیماری با علایم شدید، تفاوت‌هایی با هم دارند.

در مورد کووید-19 داده‌های ارائه شده تا به امروز نشان می‌دهد که 80 درصد موارد ابتلا، با علایم خفیف یا بدون علایم، و 15 درصد موارد بیماری وخیم بوده است که طی آن بیمار نیاز به اکسیژن پیدا کرده است؛ 5 درصد مبتلایان هم به عفونت حاد مبتلا شده و نیاز به دستگاه‌های تنفس (ونتیلاتور) داشته‌اند. احتمال وخامت بیماری و ابتلا به عفونت حاد در کووید-19 نسبت به آنفلوآنزا بالاتر است.


کودکان، زنان باردار، سالمندان و افرادی که بیماریهای (یا وضعیت) زمینه ای مزمن داشته و یا به ضعف ایمنی مبتلا باشند، بیشتر از همه در خطر ابتلا به آنفلوآنزای شدید هستند. در مورد کووید-19 تاکنون مشخص شده است که سن بالا و وجود بیماریهای زمینه ای، خطر وخامت بیماری را افزایش می‌دهد.

 

مرگ و میر ناشی از کووید-19 از آنفلوآنزا، به ویژه آنفلوآنزای فصلی، بیشتر است. اگرچه رسیدن به درک کامل از خطر مرگ و میر ناشی از کووید-19 زمان‌بر خواهد بود، اما با توجه به داده‌هایی که تاکنون به دست آورده‌ایم، نسبت مرگ و میر خام (تعداد مرگ‌های گزارش شده تقسیم بر موارد ابتلای گزارش شده) بین 3 تا 4 درصد است. اما، نرخ مرگ و میر ناشی از ابتلا (تعداد مرگ‌های گزارش شده تقسیم بر شمار کل مبتلایان) کمتر خواهد بود. در آنفلوآنزای فصلی، نرخ مرگ‌و‌میر کمتر از 0.1 درصد است. با این حال، نرخ مرگ‌و‌میر تا حدود زیادی به میزان دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی و کیفیت آن بستگی دارد.  


برای کووید-19 و آنفلوآنزا چه درمان‌هایی وجود دارد؟


چین در حال آزمایش چند دارو در مرحله کارآزمایی بالینی است و بیش از 20 واکسن در حال ساخت برای کووید-19 است. اما تاکنون هیچ دارو یا واکسن مورد تاییدی برای کووید-19 به بازار نیامده است. در مقابل برای آنفلوآنزا، واکسن‌ها و داروهای ضدویروسی متعددی وجود دارد. اگرچه واکسن آنفلوآنزا تأثیری بر ویروس عامل کووید-19 ندارد اما توصیه می‌شود برای جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا هر سال واکسن بزنید. 



منبعhttps://www.who.int/ar/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019-farsi/advice-for-public-farsi/q-a-similarities-and-differences-covid-19-and-influenz

تدابیر پیشگیری از آنفلوانزا

آنفلوانزا A

یک بیماری حاد تنفسی و به شدت واگیر دار است. آنفلوانزا H1N1 ( خوکی) زیر مجموعه ی آنفلوانزا ی A می باشد، آلودگی انسان به آنفلوانزای خوکی به صورت انفرادی یا گروهی ( اپیدمی) رخ می دهد.

به طور کلی علائم بالینی از بدون علامت تا علائم پنومونی ( ذات الریه) که منجر به مرگ می شود متغیر است.

  • علائم بالینی شامل تب و سرفه ، گلودرد، سردرد، لرز، کوفتگی عضلانی و در برخی افراد اسهال و استفراغ بروز می کند.
  • در اکثر موارد بیماری در تماس مستقیم انسان به انسان و از راه ذرات تنفسی منتقل می شود.
  • دوره سرایت پذیری بیماری از یک روز از بروز علائم تا ۷ روز بعد از آغاز علائم بیماری است.

علائم این بیماری از دیدگاه طب سنتی ایران شامل بی اشتهایی، تهوع، بی حالی، سستی، نشانه های تنفسی مثل تنگی نفس، تعداد تنفس بالا و تنفس عمیق می باشد.


راه های پیشگیری و کنترل عوارض بیماری آنفلوانزا از منظر طب سنتی

  • دود دادن کندر و اسفند (  غلظت دود در هوا باید به اندازه ای باشد که ایجاد مشکل تنفسی نکند)
  •  تهیه ماسک آغشته به سرکه
  • بخور سرکه ( یک استکان سرکه در یک لیتر آب)
  • بخور اکالیپتوس و آویشن و دانه مورد ( به اندازه ای باشد که سبب مشکل تنفسی نشود)
  • گذاشتن پیاز پوست کنده در اطراف محل کار و منازل
  • پرهیز از ورزش سنگین، پرهیز از پر خوری،  پرهیز از آب سرد،  پرهیز از قرار گرفتن در هوای سرد
  • گذاشتن کلاه بر سر
  • مصرف یک عدد لیموترش تازه با مقداری عسل به صورت روزانه.
  • استفاده از شلغم روزانه در رژیم غذایی.

موارد پیشگیری

  • شست و شوی مکرر دست ها با آب و صابون ( افراد سالم و بیمار)
  • خودداری از تماس دست های آلوده با چشم، دهان و بینی
  • رعایت آداب سرفه و عطسه و بهداشت تنفسی توسط بیماران‌.
  • استفاده از یک عدد سیب در رژیم روزانه
  • استفاده از شلغم 
  • پرهیز از تماس با افراد مبتلا یا مشکوک به آنفلوانزا 

در صورت بروز بیماری 

  • مصرف سوپ سبزیجات و آش سبزیجات
  • پرهیز پر خوری، پرهیز از نزدیکی ، پرهیز از حمام طولانی
  • پرهیز از خوردن میوه های آب دار مانند انگور، خربزه، خیار، کدو، هندوانه.
  • پرهیز از غذا های پر روغن، سرخ کردنی و انواع شیرینی.
  • بهتر است در ایام بیماری از مرغ های کوچک مانند کبک، بلدرچین، جوجه استفاده شود.
  • بخور آویشن،  مرزنجوش،موردانه ، اکالیپتوس. 
  • قرار دادن شلغم در رژیم غذایی روزانه.


منبع : دانشگاه علوم پزشکی کرمان، مرکز آموزشی درمانی افضلی پورhttp://ah.kmu.ac.ir/fa/ndt/37611/%D8%AA%D8%AF%D8%A7%D8%A8%DB%8C%D8%B1-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D9%86%D9%81%D9%84%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B2%D8%A7.

تاثیر هید رو کسی کلروکین در درمان کووید ۱۹

طبق پاسخ سازمان جهانی بهداشت

به عنوان یک fact ( حقیقت) بیان می دارد که مطالعات نشان می دهد هیدروکسی کلروکین مزایای بالینی در درمان کووید۱۹ ندارد.

هیدروکسی کلروکین یا کلروکین برای درمان مالاریا، لوپوس اریتماتوز و روماتیسم مفصلی بکار می رود و طبق مطالعه ای ممکن است درمانی برای کووید۱۹ هم باشد.

درحال حاضر داده ها نشان می دهند که این دارو نه مرگ میان بیماران بستری شده ناشی از کووید۱۹ را کاهش می دهد و نه به افراد بیمار در حد متوسط ناشی از کووید۱۹ کمک می کند.

استفاده  از هیدروکسی کلروکین و کلروکین به طور کلی برای بیماران مبتلا به مالاریا و بیماری های خود ایمنی بی خطر ( safe) است اما استفاده از آن در صورت عدم ذکر و بدون نظارت پزشک می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند و باید از آن  پرهیز شود.


نکته: برای تعیین  ارزش مصرف این دارو در  مبتلایان فرم خفیف کووید۱۹ یا مصرف آن به عنوان پروفیلاکسی ( پیشگیری کننده) قبل یا بعد از در معرض قرار گرفتن فرد با فرد مبتلا به کووید ۱۹ نیازمند تحقیقات قاطع تری می باشد.



منبعhttps://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters