Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی
Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی

در استفاده از ماسک پارچه ای چه کار هایی انجام بدهیم؟

  1. دستان خود را پیش از دست زدن به ماسک بشوئید.
  2. دقت کنید ماسک آسیب دیده یا کثیف نباشد.
  3. ماسک بینی، دهان و چانه را بپوشاند.
  4. بین لبه های ماسک و صورت فاصله نباشد.
  5. از دست زدن به ماسک بپرهیزید.
  6. دستان خود را قبل از بیرون آوردن ماسک تمیز کنید.
  7. ماسک را با گرفتن بند های پشت گردن یا پشت سر خارج کنید.
  8. ماسک را از صورت خود دور کنید.
  9. اگر میخواهید ماسک را  دوباره استفاده کنید ، آن را درون یک کیسه نایلونی قرار دهید.
  10. دستان خود را بعد از بیرون درآوردن ماسک بشوئید.
  11. برای خارج کردن ماسک از کیسه نایلونی،  آن  را از بند بگیرید.
  12. ماسک پارچه ای را حداقل روزی یکبار با صابون یا پاک کننده  و آب گرم بشوئید.

اما نحوه شستن ماسک پارچه ای چگونه باشد؟

برای اطلاعات بیشتر بر روی لینک زیر کلیک کنیدhttps://taherehyazdinejad.blogsky.com/1399/05/22/post-59/نحوه-شستن-ماسک-پارچه-ای-طبق-توصیه-مرکز-کنترل-و-پیشگیری-آمریکا-CDC-.




منبع https://behdasht.gov.ir


در استفاده از ماسک پارچه ای چه کار هایی انجام ندهیم؟

  • از یک ماسک شل استفاده نکنید.
  • از ماسک آسیب دیده ( پاره شده) استفاده نکنید.
  • نگذارید دیگران از ماسک شما استفاده بکنند.
  • از ماسک کثیف یا مرطوب استفاده نکنید.
  • از ماسکی که نفس کشیدن شما را سخت می کند استفاده نکنید .
  •  در فاصله کمتر از یک متر از دیگران ،  ماسک را برندارید.
  • لبه بالایی ماسک را زیر بینی خود نگذارید.

مهم

ماسـک پارچـهای از دیگـران مراقبـت میکنـد. بـرای محافظـت از خـود وپیشـگیری از انتشـار بیمـاری حداقـل فاصلـه یـک متـر را از دیگـران رعایـت کنیـد، دسـتان خـود را بـه درسـتی و بـه دفعـات زیـاد بشـویید و بـه ماسـک و صـورت خـود دسـت نزنیـد.



منبعhttps://behdasht.gov.ir/%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%86%D9%85%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7/%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%81%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D8%A7%D8%B3%DA%A9-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B7%D8%A8%DB%8C-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B1%DA%86%D9%87-%D8%A7%DB%8C-


هفت توصیه WHO برای رژیم غذایی سالم در زمان کووید ۱۹

طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت ( WHO)

داشتن یک رژیم غذایی سالم در طول پاندمی ( عالم گیری) کووید۱۹ بسیار اهمیت دارد.

اینکه ما چه می خوریم و چه می نوشیم همه و همه بر روی توانایی بدن ما برای پیشگیری ، مبارزه و بهبودی از عفونت ها موثر است.

درحالیکه هیچ غذا یا مکمل غذایی نمی تواند کووید۱۹ را درمان کند یا از آن پیشگیری کند اما به طورکلی رژیم غذایی سالم برای تقویت سیستم ایمنی به منظور مقابله با عفونت ها بسیار موثر  است. 

تغذیه خوب می تواند گسترش سایر مشکلات سلامتی از قبیل چاقی، بیماری قلبی، دیابت و تعدادی از سرطان ها را کاهش دهد.


اما رژیم غذایی سالم چیست؟

۷نکته ضروری برای حفظ رژیم غذایی سالم باید در نظر داشت:

  • نکته اول : تنوعی از میوه ها و سبزیجات در رژیم غذایی باشد. چگونه؟

۱. هر روز ترکیبی از دانه های سبوس دار مانند گندم، ذرت و برنج،  حبوبات مانند عدس و لوبیا،  میزان زیادی سبزیجات و میوه تازه و مقداری از منابع غذایی حیوانی (  مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و شیر ) بخورید.

۲. در انتخاب  دانه های سبوس دار مانند ذرت، جو دوسر، گندم و برنج قهوه ای ، نوع فرآوری نشده ی شان را انتخاب کنید.

زیرا سرشار از فیبر باارزش بوده و در داشتن احساس سیری طولانی تر کمک می کند.

  • نکته دوم : مصرف نمک محدود شود ، چگونه؟

۱. مصرف نمک ۵ گرم در روز است که معادل یک قاشق چای خوری نمک در روز می باشد. 

۲. در زمان پخت و آماده سازی غذا به مقدار کم نمک استفاده کنید و مصرف سس ها و چاشنی های شور ، مانند سس سویا،سس ماهی و ... را کاهش دهید.

۳. اگر از غذاهای کنسروی و خشک شده استفاده می کنید ( که ترجیحا استفاده نشود) از نوع سبزیجات،  آجیل و میوه ای باشد که نمک و شکر به آن اضافه نشده است.

۴. نمکدان را از روی میز ( سفره) بردارید و به جای آن از گیاهان یا ادویه های تازه یا خشک شده برای طعم دار کردن غذا استفاده کنید.

۵. برچسب مواد غذایی را بررسی کنید و محصولاتی را انتخاب کنید که حاوی سدیم کمتر هستند. 

  • نکته سوم : مصرف چربی و روغن به میزان متوسط مصرف شود چگونه؟

۱. به جای کره و چربی حیوانی از روغن های سالم مانند روغن زیتون، سویا، آفتاب گردان یا روغن ذرت برای پختن غذا استفاده شود.

۲. در انتخاب گوشت ، مرغ و ماهی را انتخاب کنید زیرا چربی شان کمتر از گوشت قرمز است.

۳. چربی های قابل رویت را از گوشت جدا کنید و دور بیندازید.

۴. مصرف گوشت های فرآوری شده ( سوسیس و کالباس) را محدود کنید.

۵. شیر و محصولات لبنی کم چرب یا کم چربی را انتخاب کنید.

۶. از غذاهای فرآوری شده، پخته شده و سرخ شده ی حاوی چربی ترانس تولید شده صنعتی بپرهیزید.

۷. به جای سرخ کردن از شیوه ی آب پز کردن یا بخار پز کردن غذا استفاده کنید. 

  • نکته چهارم : مصرف شکر را محدود کنید ، چگونه؟

۱‌. مصرف شیرینی و نوشیدنی های قندی مانند انواع آبمیوه ها، کنسانتره پودری یا مایع، آب های طعم دار، نوشیدنی های انرژی زا ، چای و قهوه آماده و شیرهای طعم دار را محدود کنید.

۲‌. از میوه های تازه به جای تنقلات شیرین مانند کوکی ، کیک و شکلات استفاده کنید.

۳. از دادن غذاهای شیرین به کودکان خودداری کنید.

۴. نمک و شکر نباید به غذای تکمیلی کودکان زیر ۲ سال اضافه شود و در سنین بالاتر هم محدود مصرف شود.

  • نکته پنجم : دهیدره ماندن ( آبرسانی به بدن) با مصرف آب،  چگونه؟

۱. آبرسانی خوب به بدن برای سلامتی بهینه ضروری است. هر زمان که به آب سالم و بی خطر دسترسی داشتید سالم ترین و ارزانترین گزینه نوشیدن آب است.

۲. یک روش ساده برای محدود کردن مصرف شکر و کالری اضافی این است که به جای نوشیدنی های شیرین از آب استفاده کنید.

  • نکته ششم : از مصرف الکل  خطرناک و زیان آور بپرهیزید. 

الکل هیچ جایی در یک رژیم غذایی سالم ندارد.

نوشیدن الکل از شما در برابر کووید۱۹ محافظت نمی کند و حتی خطر ناک هم هست. 

مصرف مکرر یا بیش از اندازه الکل هم اثر فوری در ایجاد آسیب دارد و هم در بلند مدت در طول زندگی سبب سرطان، بیماری قلبی و بیماری های روانی می شود.

  • نکته هفتم : نوزادان و کودکان خردسال و شیر مادر

شیر مادر یک غذای ایده آل برای شیرخوران است‌‌.

شیر مادر ایمن و تمیز است وحاوی آنتی بادی هایی است که به محافظت در برابر بیماری های شایع دوران کودکی کمک می کند.

نوزادان در طول ۶ ماه اول زندگی فقط باید تغذیه انحصاری با شیر مادر داشته باشند و شیر مادر همه نیاز های غذایی و مایعات موردنیاز نوزاد را فراهم می کند.

بعد از ۶ ماهگی تا ۲ سالگی یا بیشتر ، در کنار شیر مادر باید از غذاهای تکمیلی بی خطر و مغذی مطابق با سن کودک استفاده شود.


منبع

https://www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome---healthy-diet 

منبع تصاویر

https://who.canto.global/s/JKCRF

ارتباط میزان بستری شدن ناشی از کووید۱۹ در رابطه با وضعیت های اساسی پزشکی

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) می گوید:

فاکتورهایی که خطر انتشار جمعی و فردی کووید۱۹ را افزایش می دهد شامل:

  • موقعیت های شلوغ
  • تماس  فیزیکی  و تماس در فضای محصور 
  • فضای بسته
  • مدت زمان در معرض قرار گرفتن

اگر به کووید ۱۹  مبتلا بشوید و در یکی از وضعیت های زیر باشید خطر بستری شدن تان چند برابر کسانی است که این  وضعیت را ندارند :

  • آسم 1.5 برابر
  • پرفشاری خون یا فشارخون بالا   3 برابر
  • چاقی (BMI>= 30)  ،  سه برابر 
  • دیابت 3 برابر
  • بیماری مزمن کلیوی 4 برابر 
  • چاقی شدید  (BMI >=40) ، چهار و نیم برابر
  • داشتن دو وضعیت 4.5  برابر 
  •  داشتن سه *وضعیت  یا بیشتر،  5  برابر خطر بستری شدن در مقایسه با افرادی که هیچ یک از وضعیت های زیر را ندارند، وجود دارد.

* وضعیت شامل آسم، چاقی، دیابت، بیماری مزمن کلیوی،  چاقی شدید، بیماری عروق کرونر، سابقه سکته و بیماری مزمن انسدادی ریه(COPD).

[ نحوه محاسبه BMI یا شاخص توده بدنی  این است که وزن برحسب کیلوگرم را بر قد به توان ۲ برحسب متر تقسیم کنید به طور معمول BMI نرمال در بزرگسالان در محدوده ی ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ است]


داده ها نشان داده است که اقلیت های قومی و نژادی در معرض خطر بالاتر فرم شدید بیماری کووید۱۹ هستند. حتی نژاد و قومیت ازجمله عوامل خطری است که بر سایر زمینه های موثر بر سلامت از جمله وضعیت اجتماعی- اقتصادی، دسترسی به مراقبت های بهداشتی و ‌افزایش درمعرض قرار گرفتن ویروس به دلیل شغل ( به عنوان مثال کارگران و کارکنان در خط مقدم  و زیرساخت های ضروری و حیاتی) ، تاثیرگذار است.


اقداماتی در جهت کاهش خطر ابتلا به کووید۱۹

  • پوشیدن ماسک
  • رعایت فاصله اجتماعی حدود ۲ متر ( ۶ فوت)
  • بهداشت دست
  • تمیز کردن و گندزدایی

به طور کلی خطر ابتلا به کووید۱۹ در همه افراد وجود دارد اما با افزایش سن نیز احتمال بستری شدن افزایش می یابد.

برای کاهش خطر ابتلا  ، اقدامات محافظتی که در بالا اشاره شد را به طور معمول و همیشه انجام دهید و از فعالیت هایی که سبب انتشار این ویروس در جامعه می شود،  بپرهیزید.


منبع

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/investigations-discovery/hospitalization-underlying-medical-conditions.html



علائم هشدار دهنده کووید۱۹ از نظر CDC

طبق توصیه مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا 

افرادی که به کووید۱۹ مبتلا شده اند، طیف وسیعی از علائم ، اعم از علائم خفیف تا شدید بیماری را گزارش داده اند.

علائم بیماری کووید۱۹ ممکن است از ۲ تا ۱۴ روز بعداز در معرض ویروس قرار گرفتن ، خود را نشان دهد.

افراد  با  این علائم ممکن است کووید۱۹ داشته باشند:

  • تب یا لرز
  • سرفه
  • تنگی نفس یا تنفس مشکل
  • خستگی
  • درد عضلانی یا بدن درد
  • سردرد 
  • ازدست دادن حس چشایی یا بویایی 
  • گلودرد
  • گرفتگی یا آبریزش بینی 
  • حالت تهوع یا استفراغ 
  • اسهال

البته توجه داشته باشید این لیست علائم شامل تمام علائم ممکن نیست و CDC برای بروز رسانی این لیست ادامه خواهد داد تا در مورد کووید۱۹ بیشتر یاد بگیریم.


علائم هشدار دهنده برای کووید۱۹

درصورت بروز هریک از علائم ذیل فورا به یک ارائه دهنده خدمات پزشکی اورژانسی مراجعه کنید:

  • تنفس مشکل 
  • درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
  • گیجی یا سردرگمی جدید
  • ناتوانی در از خواب بیدار شدن یا ناتوانی در بیدار ماندن
  • صورت یا لب های مایل به آبی 

توجه داشته باشید که این لیست نیز همه علائم ممکن را ندارد، لطفا برای هر علامت دیگری که شدید یا نگران کننده برایتان بود، به ارائه دهندگان خدمات پزشکی مراجعه کنید.


منبع

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/communication/print-resources.html?Sort=Date%3A%3Adesc&Search=symptoms