Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی
Health Education , Health Promotion and Educational Technology

Health Education , Health Promotion and Educational Technology

آموزش بهداشت ، ارتقا سلامت و تکنولوژی آموزشی

آیا ویروس کرونا هنگام شنا کردن از طریق آب منتقل می شود؟


پاسخ سازمان جهانی بهداشت 


WHO به عنوان یک فکت (حقیقت) بیان می کند که  آب یا شناکردن ویروس کووید۱۹ را منتقل نمی کند . ویروس COVID-19 هنگام شنا از طریق آب منتقل نمی شود. 

با این حال ، ویروس هنگامی که کسی با فرد آلوده تماس نزدیک پیدا می کند ، بین افراد گسترش می یابد.


 آنچه شما می توانید انجام دهید: 

  • از ازدحام جمعیت پرهیز کنید و حداقل 1 متر فاصله از دیگران را حفظ کنید ، حتی هنگام شنا یا در مناطق شنا.
  •  وقتی داخل آب نیستید و نمی توانید فاصله تان را با دیگران حفظ کنید، ماسک بزنید.
  •  دستان خود را مرتبا تمیز کنید .
  • در زمان سرفه یا عطسه  با دستمال یا آرنج خمیده دهان و بینی خود را بپوشانید.
  •  در صورت عدم سلامت در خانه بمانید.

منبع سایت سازمان جهانی بهداشتhttps://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters 


تغذیه در دوران ابتلا به کووید۱۹

تغذیه در دوران بیماری با تغذیه در زمان عادی متفاوت است در این دوره علاوه بر تامین نیازهای روزانه باید به تغییراتی که بر اثربیماری در بدن ایجاد میشود توجه داشت. 

این تغییرات میتواند طیف وسیعی از تغییرات را شامل شود که شامل 

  • کاهش اشتها،کاهش حس بویایی و چشایی، عدم توانایی در جویدن و بلع، ضعف ناشی از بیماری، عدم رغبت به غذاهای خاص و تغییراتی دیگربسته به شدت و مدت ابتلا به بیماری باشد.
 بنابراین در تغذیه بیماران باید وضعیت بیمار بررسی شده و متناسب با وضعیت بیماربرنامه غذایی او را تهیه کرد. اگر چه تنظیم رژیم غذایی بیمار بهتر است توسط کارشناس تغذیه و رژیم درمانی صورت گیرد ولی توصیه های کلی به بیماران میتواند به کسانی که به خدمات مشاوره تغذیه و رژیم درمانی دسترسی ندارند کمک کننده باشد. 

دراین بخش توصیه های کلی در ارتباط با تغذیه بیماران مبتلا به کووید-١٩ ارایه میشود.


  • بهترین رژیم غذایی توصیه شده برای بیماران مبتلا به کووید-١٩رژیم غذایی نرم و پر پروتئین با کالری بالا میباشد. البته این رژیم برای بیمارانی است که توانایی جویدن و بلع را دارند.

  • به طور کلی نوشیدن مایعات کافی، گامی مؤثر در کنترل بیماری است . استفاده از آب، آبمیوه ها، چای و انواع سوپها همزمان با شروع علائم توصیه میشود هضم ترکیبات مایع نیاز به انرژی کمتری دارد، در نتیجه بدن انرژی کافی برای مقابله با بیماری را خواهد داشت. مایعات به رقیق شدن ترشحات و دفع سموم کمک میکنند و باعث تسکین گلودرد میشود. 
    •  از دیگر ترکیبات مهم در مقابله با این بیماری میتوان به دریافت کافی ریز مغذیهای موثر در سیستم ایمنی از قبیل ویتامین های C ،B6 ،E ،D ،و مواد معدنی روی، منیزیم، سلنیم و امگا 3 به ویژه از منابع غذایی غنی از این ترکیبات اشاره کرد. به عنوان نمونه سلولهای سیستم ایمنی غنی از ویتامینC بوده و در شرایط استرس دستیابی ویتامین C به سلولهای درگیر افزایش مییابد که خود توجیه کننده افزایش نیاز به ویتامین C در شرایط بیماری و التهاب است.  

    متخصصان معتقدند ویتامین C نقش مهمی را در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری و کنترل بیماری عهده دار است.


    توصیه ها:

    • رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی و استفاده از همه ی گروه غذایی شامل گروه نان و غلات با تاکید بر غلات و نانهای سبوس دار، انواع جوانه ها و گروه میوه ها با تاکید بر مصرف انواع مختلف میوه ها، گروه سبزی ها با تاکید بر مصرف انواع آنها با رنگهای متفاوت و به ویژه خانواده کلم، گروه گوشتها با تاکید بر تخم مرغ، مرغ، ماهی، گروه حبوبات و مغزها با تاکید بر مصرف روزانه حبوبات و گروه شیر و لبنیات با تاکید بر مصرف لبنیات کم چرب.
    •  مصرف منظم وعدهای اصلی غذایی و میان وعده در طی روز با تاکید بر صرف صبحانه.
    •  در وعده صبحانه از تخم مرغ، شیرکم چرب و پنیرکم چرب و کم نمک، نان و غلات سبوسدار و میوه و سبزی استفاده شود.
    • مصرف منظم صبحانه کامل در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد.
    •  تامین پروتئین مورد نیاز روزانه به ویژه از طریق تخم مرغ و گوشت سفید و حبوبات برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن.
    • مرغ و تخم مرغ منبع خوبی از عنصر روی و پروتئین می باشد مصرف کافی و روزانه منابع روی و پروتئین در تقویت سیستم ایمنی بسیار اهمیت دارد.
    •  دریافت مکملهای توصیه شده از قبیل ویتامین D براساس پروتکل های ابلاغی وزارت بهداشت برای گروههای سنی مختلف صورت گیرد.
    • استفاده از منابع غذایی حاوی آهن همانند انواع گوشت و حبوبات، انواع مغزها ، انواع خشکبار.
    • از حبوبات همراه منابع غذایی ویتامین C مانند نارنج و آبلیموی تازه به منظور جذب بهتر آهن میتوان استفاده کرد.
    •  استفاده از منابع غذایی ویتامین B6 همچون تخم مرغ، مرغ، ماهی، قارچ، حبوبات و آجیل ها میتواند در تقویت سیستم ایمنی نقش داشته باشد. ویتامین B6 در متابولیسم پروتئین نیز نقش دارد.
    • مصرف غذا به صورت کاملا پخته باشد. به خصوص در مورد گوشتها، مرغ، ماکیان، ماهی ها و تخم مرغ توجه کنید که کاملا و به خوبی پخته شده باشد.
    • مصرف سوپ به منظور دریافت سبزیجات، غلات کامل (مانند بلغور گندم و جو) و مایعات. 
    • در تهیه سوپ میتوان از منابع پیش ساز ویتامینA: (هویج، گوجه فرنگی و کدو حلوایی) و همچنین از انواع سبزیجات برگ سبز نظیر تره، جعفری،اسفناج و گشنیز، برگ چغندر و نیز از سبزیجاتی مثل کلم بروکلی و پیاز به علت داشتن ترکیبات گوگردی و جوانه ها به دلیل داشتن انواع ویتامین های B و همچنین از منابع پروتئینی مثل حبوبات ، تخم مرغ و یا گوشت سفید، ماست و یاکشک استفاده نمود.
    •  مصرف مایعات گرم فراوان نظیر آب جوش و چای کم رنگ، شیر کم چرب، مصرف میوه و سبزی تازه، استفاده از تمام زیر گروههای میوه ها به دلیل داشتن پیش ساز ویتامین A و ویتامین C و استفاده از تمام زیر گروههای سبزیجات مشتمل بر سبزیجات زرد، قرمز، نارنجی و سبز رنگ خوب شسته و ضد عفونی شده.

    •  سبزیجات به دلیل داشتن پیش ساز ویتامین A ،اسید فولیک و دارا بودن ویتامین C و رنگ دانه های فراوان سبب ارتقای سیستم ایمنی میگردند.
    •  مصرف انواع مرکبات( پرتقال و نارنگی و لیمو ترش، لیمو شیرین و نارنج) بصورت منظم و روزانه حداقل دو عدد در روز
    • مرکبات حاوی ویتامین C هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
    •  مصرف غلات کامل سبوس دارمانند نانهای سبوس دار. غلات کامل حاوی ویتامینهای گروه B و سلنیوم هستند که میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
    •  مصرف شیر و لبنیات (کم چرب) و ترجیحا پروبیوتیک به مقدار حداقل دو لیوان شیر و یا جایگزین های آن ( ماست ،پنیر ) در روز. این گروه منبع خوبی از ویتامینB2 و B12هستند که در سیستم ایمنی نقش دارند.
    •  استفاده منظم از ماستهای پروبیوتیک. این مواد در سلامت دستگاه گوارش و ممانعت از رشد و تکثیر انواع میکروبها نقش دارند به علاوه ماست منبع خوبی از پروتیین و روی میباشد.
    • مصرف انواع ماهی حداقل دو بار در هفته. ماهی ها حاوی چربیهای امگا ٣ و سلنیوم هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد.
    • استفاده ازانواع روغن مایع گیاهی (نظیر روغن کانولا، کنجد، ذرت، آفتابگردان، سویا و روغن زیتون) در پخت غذا . این مواد نیز حاوی امگا 3 هستند و توصیه میشود که در محدوده انرژی مورد نیاز مصرف شوند. بطور کلی ٢٥ تا ٣٠ %انرژی مورد نیاز روزانه باید از چربی و روغن تامین شود. مصرف زیاد روغن و چربی علاوه بر اضافه وزن و چاقی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. روغن های مایع گیاهی حاوی ویتامینE نیز هستند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد.
    •  گنجاندن انواع آجیل و مغزهای بینمک یا کم نمک در برنامه غذایی و بعنوان میان وعده برای تقویت سیستم ایمنی مناسب است. آجیلها منبع خوبی از ویتامین E و روی و سلنیوم میباشند. البته لازم به ذکر است که نباید درمصرف آنها زیاده روی نمود چون حاوی مقادیر زیادی چربی هستند و موجب اضافه وزن و چاقی می شوند.
    •  از مصرف زیاد فست فودها، گوشتهای فرآوری شده و غذاهای سرخ شده اجتناب کنید چرا که این مواد غذایی حاوی نمک زیاد، اسیدهای چرب ترانس و اشباع بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب هستند.
    •  گرچه بعضی مواد غذایی مانند سیر و زنجبیل به واسطه وجود فیتو کمیکالها در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند اما بزرگنمایی خاصیت آنها و مصرف بی رویه آنها توصیه نمیشود.
    •  از مصرف نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین شده با شکر و مصرف قند ساده اجتناب کنید چرا که با تضعیف عملکردسیستم ایمنی همراه است. در کل باید مصرف قند و شکر کاهش داده شده و از شیرین کننده های طبیعی مانند عسل که هم خاصیت تقویت سیستم ایمنی دارد و هم در مهار سرفه موثر است و یا مویز (کشمش قرمز) که خاصیت ضد التهابی دارد.



    منبع سایت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکیhttps://behdasht.gov.ir/%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%86%D9%85%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7/%D9%85%D8%AC%D9%85%D9%88%D8%B9%D9%87-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4%DB%8C-%D8%A8%D8%B3%DB%8C%D8%AC-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87--%D8%B3%D8%A7%D9%84-99-(%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7-) 


    مصرف زیاد قند و نمک و چربی روز به روز شما را به ابتلا به کرونا نزدیک می کند

    سیستم ایمنی مهمترین عامل و ابزار برای در امان ماندن از ابتلا به کرونا است، اما مصرف زیاد قند و نمک و چربی سیستم ایمنی شما را روز به روز ضعیفتر می کند و احتمال ابتلای شما به کرونا را افزایش می دهد. 

    خانه نشینی اجباری این روزهای کرونایی، خود یکی از عواملی است که مصرف تنقلات و فست فود ها را افزایش داده است . 

    مواد غذایی که پرنمک ، شیرین و پر چرب هستند ،زمینه ساز اضافه وزن و چاقی و به تبع آن افزایش احتمال ابتلا به کرونا ، دیابت ، پر فشاری خون، چربی خون بالا ، کبدچرب و... می شوند و خود این بیماری ها خطر ابتلا و مرگ ناشی از کووید ١٩ را افزایش می دهد.

     بنابراین در این دوران باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشیم به مواد غذایی و تنقلاتی که خریداری و مصرف می کنیم توجه بیشتری داشته باشیم . در واقع به جای مصرف تنقلات و مواد غذایی با نمک و چربی و قند بالا از مواد غذایی با نمک و قند و چربی کمتر استفاده کنیم تا این دوران همه گیری را با سلامتی پشت سر بگذاریم.

    توصیه های کلیدی:

    • در دوران همه گیری کرونا از مواد غذایی کم چرب، کم نمک و با قند کمتر استفاده کنید.
    • به جای استفاده از نوشابه و نوشیدنی های شیرین، از دوغ یا ماءالشعیرهای بدون قند در وعده های غذایی استفاده کنید.
    • مصرف سس مایونز را محدود کنید و سالاد خود را با چاشنی هایی همچون انواع سرکه، آبغوره، آبلیمو، آب نارنج و سبزیجات معطر میل کنید.
    • تا جایی که ممکن است، روزانه ماست و شیر و پنیر کم چرب مصرف کنید.
    • مصرف فست فودها مثل انواع پیتزا، سوسیس و کالباس و غذاهای کنسروی که حاوی سدیم و نمک زیادی هستند را محدود کنید تا احتمال ابتلای شما به کرونا کمتر شود.

  •  در دوران قرنطینه به جای مصرف تنقلات چرب و پر نمک (مانند آجیل و تخمه های نمکی) ، چیپس ، انواع پفک ، و مواد شیرین (مانند انواع شیرینی و بیسکویت و نوشیدنی های شیرین شده با قند)، از انواع میوه ها استفاده کنید. 
    •  انواع نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی، آب نبات، شکلات، نوشیدنی های شیرین مثل شربت ها، انواع مربا و انواع شیرینی های خشک و تر حاوی مقادیر زیادی مواد قندی هستند. مصرف زیاد مواد قندی هم موجب تحریک و تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود . در مصرف آنها افراط نکنید.
    • در حین خرید، به نشانگر های رنگی تغذیه ای مواد غذایی توجه کنید، چرا که به شما می گویند که در محصول مربوطه چقدر سدیم ( نمک)، قند و چربی وجود دارد.
    •  احتمال ابتلای افراد چاق به کرونا بیش از دیگر افراد است، مراقب وزنتان باشید.
    •  احتمال زنده ماندن افراد چاقی که مبتلا به کرونا می شوند پایین است پس به فکر کاهش وزن باشید.
    • چاقی = افزایش احتمال ابتلا به کرونا = خداحافظی با زندگی
    • حتی الامکان از بیرون غذا تهیه نکنید و سعی کنید در خانه غذا درست کنید.
    •  مواد غذایی خریداری شده را به شیوه سالم آماده و مصرف نمایید. از روش های بخار پز یا آبپز کردن بجای سرخ کردن استفاده نمایید. در صورت تمایل به سرخ کردن ، با مقدار کمی روغن به مدت کوتاه تفت بدهید.
    • نمکدان را از سفره های خود حذف کنید. از چاشنی های دیگر برای مزه دار شدن غذا استفاده کنید.
    • مصرف فست فودها مثل انواع پیتزا ، سوسیس وکالباس وغذاهای کنسروی که حاوی سدیم و نمک زیادی است را محدود کنید.
    • بیشتر از ٥ گرم نمک در روز ( معادل یک قاشق چایخوری ) مصرف نکنید. دقت کنید که این مقدار نمک باید از همه مواد غذایی که در طول روز می خورید تامین شود.
    • به نمک پنهان در مواد غذایی توجه کنید. انواع کنسروها ، فست فودها ، آجیل و تنقلات ، شور ها و ترشی ها حاوی مقدار زیادی نمک هستند
    •  ادویه جات را جایگزین نمکدان کنید. 
    •  کل نمک مصرفی روزانه باید کمتر از ٥ گرم یعنی کمتر از یک قاشق چایخوری باشد.این مقدار شامل نمکی که بطورطبیعی در غذاها وجود دارد نیز می شود.
    • برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، لیموترش، آب نارنج،آویشن، شوید و ... استفاده کنیم.
    •  اگر عادت مصرف به پنیر های سنتی دارید قبل از مصرف حتما ٢٤ ساعت قبل در آب بگذارید تا مقدار نمک آن کاهش یابد.
    •  پوست مرغ و چربی های گوشت و مرغ را جدا کنید.
    •  سعی کنید کمتر از غذاهای سرخ کرده استفاده کنید..
    •  برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.
    •  در صورت تمایل به سرخ کردن، ماده غذایی را با کمی روغن و حرارت کم تفت بدهید.
    •  از حرارت دادن زیاد روغن ها و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنید.
    •  روغن های مایع را دور از نور و حرارت نگهداری کنید.
    •  برای پخت غذا بهتر است از روغن های مخصوص پخت و پز مثل آفتابگردان ، ذرت ، سویا یا کلزا استفاده کنید.
    •  از خرید و مصرف روغنهایی که به صورت سنتی تهیه می شوند مثل روغنهای کنجد که با روش پرس سرد در معرض دید افراد تهیه می شود خودداری کنید و در صورت تمایل به مصرف روغن کنجد از روغن ارده کنجد صنعتی استفاده کنید.
    •  مصرف کره، سرشیر، خامه و سس مایونز را محدود کرده و به جای آن با استفاده از ماست، آبلیمو، کمی روغن زیتون سس سالاد تهیه کنیم.
    توصیه های ویژه برای برخی از مبتلایان به بیماری های غیر واگیر شایع

    مبتلایان به دیابت: 
    در دوران ماندن در منزل ، به دلیل کاهش تحرک، احتمال افزایش قند و در نتیجه افزایش ریسک ابتلا به کرونا وجود دارد. 
    بنابراین ورزش و تحرک بدنی در منزل را فراموش نکنید . ورزش با کم کردن مقاومت بدن به انسولین و افزایش اثر انسولین دربدن باعث کاهش قند خون می شود.
     همچین از مصرف تنقلات شیرین و پر خوری پرهیز کنید و برنامه غذایی متعادل و متناسب خود را رعایت نمایید.

    مبتلایان به فشار خون بالا و بیماری های قلبی- عروقی:
    با پیروی از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزی فراوان ( روزانه حداقل ٥واحد از سبزی ها و میوه ها ) و کنترل مصرف نمک و غذاهای شور و چرب، و پرداختن به ورزش و فعالیت بدنی منظم در خانه، خود را از ابتلا به کرونا در امان نگه دارید.

    مبتلایان به سرطان:
    مصرف انواع میوه ها و سبزی ها به عنوان میان وعده و همچنین انواع سبزیجات خام، بخارپز و آبپز کنار غذا جهت تقویت سیستم
    ایمنی توصیه می شود.
     از مصرف چربی گوشت ها، پوست مرغ، لبنیات پرچرب، سس های سفید، کله و پاچه، مغز، کره، خامه، شیرینی های خامه ای پرهیز نمایید.
     از مصرف غذاهای سرخ شده در روغن پرهیز نمایید. غذاها به صورت بخارپز و آب پز تهیه شوند. 
    گوشت مصرفی عمدتا از نوع سفید مانند مرغ و ماهی باشد.
     از مصرف زیاد قند، شکر، شربت، نوشابه، آب میوه های صنعتی،عسل، مربا، آب نبات، شکلات، شیرینی ها، بستنی ها و سایر مواد غذایی حاوی شکر افزوده پرهیز نمایید. همواره مراقب وزن خودباشید.

    مبتلایان به چربی خون بالا:
    مصرف میوه ها به عنوان میان وعده توصیه می شود. 
    همراه وعده های غذایی از سالاد و سایر سبزی ها استفاده شود
    مصرف حبوبات در برنامه غذایی فراموش نشود. 
    از مصرف چربی گوشت ها، پوست مرغ، لبنیات پرچرب، سس های سفید، کله و پاچه، مغز،کره، خامه، شیرینی های خامه ای پرهیز نمایید. 
    جهت پخت و پز از روغن های گیاهی مایع استفاده نمایید. از مصرف غذاهای سرخشده در روغن، فست فودها از جمله پیتزا پرهیز نمایید.
     بهتر است غذاها تا حد امکان به صورت بخارپز و آب پز تهیه شوند. 
    بخش عمده گوشت مصرفی از نوع گوشت سفید مانند مرغ باشد.
     از مصرف زیاد قند، شکر، شربت، نوشابه، آب میوه های صنعتی، عسل،
    مربا، آب نبات، شکلات، شیرینی ها، بستنی ها و سایر مواد غذایی حاوی شکر پرهیز نمایید. فعالیت بدنی روزانه فراموش نشود.


    منبع